PIAWAIAN Wi-Fi baru sedang dilancarkan di Singapura untuk membolehkan lebih banyak peranti disambungkan pada rangkaian rumah atau pejabat tanpa kelembapan dalam melungsuri.

Piawaian baru ini juga menjanjikan tindak balas yang lebih pantas daripada robot autonomi yang disambungkan untuk segala-galanya berjalan lebih pantas.

Pengawal selia sektor, Penguasa Pembangunan Media Infokom (IMDA), berkata pada 12 Mei ia akan memperuntukkan gelombang udara baru dalam jalur 6GHz untuk menyokong penggunaan Wi-Fi 6E biasa terkini menjelang suku ketiga 2023.

Keputusan memperuntukkan spektrum frekuensi radio baru dibuat di tengah-tengah peningkatan permintaan untuk bilangan saluran Wi-Fi yang terhad khususnya dalam lokasi dalaman. Memandangkan bilangan peranti pengguna meningkat dan aplikasi menjadi lebih canggih, IMDA berkata ini mungkin menyebabkan pengalaman pengguna yang lebih perlahan dan peruntukan lebih banyak spektrum dapat mengurangkannya, serta memudahkan penggunaan aplikasi yang lebih intensif jalur lebarnya seperti realiti terimbuh (AR) dan realiti maya (VR) pada masa depan.

Pelancaran Wi-Fi 6E adalah sebahagian usaha membangunkan infrastruktur sambungan digital Singapura. Satu pertemuan tertutup bersama anggota panel diadakan di Hospital Besar Changi pada Jumaat di mana demonstrasi menyepadukan penggunaan robot autonomi melalui rangka kerja 'middleware', lapisan perisian yang membolehkan sekumpulan robot berbeza bercakap antara satu sama lain dibuat.

Ketika ditemui media, Menteri Negara Kanan (Perhubungan dan Penerangan), Dr Janil Puthucheary, berkata pelancaran Wi-Fi 6E itu penting kerana robotik dan bahagian lain industri digital Singapura bergantung pada penghantaran data berkelajuan tinggi.

Panel penasihat yang dipengerusikan bersama Dr Janil sedang mengusahakan rangka tindakan bagi melancarkan pelan infrastraktur digital ini menjelang Jun.